Friday, September 28, 2007

Suasana Ramadhan di NZ


Sempena bulan ramadhan ni, saya akan berkongsi pengalaman pertama saya berpuasa di negara orang.Umat Islam di New Zealand mula berpuasa sehari lewat dari Malaysia iaitu pada hari Jumaat 14 September 2007. ( dua minggu selepas kami tiba disini). Esok pula genaplah 2 minggu kami menjalani ibadah puasa di sini.Sepanjang dua minggu ini..yang paling terasa kehilanganya ialah suasana sembahyang terawih dan kemeriahan pasar ramadhan di Malaysia. Setakat ni saya belum berpeluang lagi nak sembahyang terawih di Masjid An Nur yang terletak di bandar Christchurch kerana kedudukannya yang agak jauh dari rumah ( lebih kurang 30 km ).Biasanya saya hanya ke masjid An Nur untuk mengerjakan solat Jumaat.


Kemeriahan berbuka puasa lebih terasa pada hujung minggu, kerana waktu ni biasanya kami akan berbuka puasa dirumah rakan-rakan dari Malaysia secara bergilir-gilir. Masa ni sungguh seronok, selain dapat menikmati pelbagai juadah kami juga dapat berkumpul untuk sembahyang maghrib , isyak dan terawih secara berjemaah. Lepas terawih kami akan berborak sambil menikmati juadah ringan ( kira layan moreh...la). Waktu ni, terasa la "feel " berbuka puasa macam kat Malaysia.Pada hari Sabtu 6 Oktober insyallah kami pula akan menjemput mereka berbuka puasa di rumah kami.
Sesuatu yang pasti kami tetap terkenang dan merindui suasana berbuka puasa dengan ahli keluarga yang tersayang di Malaysia. Kemeriahan berbuka puasa bersama keluarga dengan masakan lauk kegemaran tetap tidak boleh dilupakan. Apapun, kami tetap bersyukur kerana diberi kekuatan untuk meneruskan Ibadah puasa..Akhir kata, selamat menjalani ibadah puasa ...Halim
28 Sept 2007 1.ooam

Wednesday, September 26, 2007

Pengalaman Memetik Bunga "Daffodil" di NZKebiasaannya pada hari Sabtu atau Ahad, kira-kira jam 7.30 am waktu NZ ( Pukul 3.30am waktu malaysia ) ketika rakan-rakan di Malaysia sedang nenyak tidur, saya telah bersiap untuk pergi ke ladang bunga yang terletak 20 km dari rumah saya di Lincoln. Suasana ketika itu berkabus dan suhu yang sangat sejuk, mungkin inilah yang dirasai oleh penoreh getah yang terpaksa pergi menoreh pada awal pagi di Malaysia.

Perjalanan mengambil masa 30 minit untuk sampai di ladang tersebut. Setibanya di ladang lebih kurang jam 8.00am saya akan melapor diri di pejabat ladang untuk menulis nama pada buku kedatangan dan mengambil peralatan memetik bunga.

Peralatannya cuma sebilah pisau untuk memotong pangkal pokok bunga, sebuah baldi dan getah untuk mengikat tangkai bunga yang telah di potong. Selesai melapor diri dan mengambil peralatan, kami menuju ke kawasan ladang yang di benarkan untuk memetik bunga.

Walaupun istilah yang saya guna adalah "memetik bunga", tapi sebenarnya bukanlah kami memetiknya. Kami cuma memotong tangkai bunga yang masih belum kembang. Bunga ini ditanam di atas batas yang lurus, jadi kami akan berjalan di sepanjang batas untuk mencari bunga yang masih kuncup dan memotong tangkainya. ( Boleh kah tuan-tuan gambarkan...)

Biasanya dalam masa 3 jam, baru selesai menghabiskan satu baris batas bunga. Apabila dah selesai memotongnya, kami akan mengikat 10 tangkai dalam satu ikatan. Kemudian kami akan mengikat 5 ikatan yang setiap satunya ada sepulah tangkai kepada satu ikatan yang dikira satu bundle. ( Bermakna satu bundle = 5 ikatan = 50 tangkai bunga )

Dalam masa 3 jam biasanya saya dapat memetik 1,000 tangkai bunga bersamaan dengan 2o bundle. Banyakkan..! Tahukah anda setiap bundle di bayar $ 1.50. Bermakna jika anda berjaya memetik 20 bundle, anda akan dibayar $30.

Jika anda rajin, anda boleh mendapat $ 70 -$ 80 sehari....Kerja ni sungguh melekakan, sehingga kadang-kadang tak terasa masa dah berlalu 4 jam, kerana setiap kali anda memetik, anda terasa duit seolah-olah mengalir masuk ke poket anda....sebab tu kalau kerja yang di bayar mengikut "output basis" dapat memberi motivasi kepada pekerja untuk lebih produktif.

Sekian, untuk kali ini
Halim
Lincoln, NZ
26 sept 2007

2.00am

Ladang Bunga " Daffodil "


Ini adalah "Hadstock Farm" ladang bunga "Daffodil" tempat saya bekerja.

Salam Dari NZ

Catatan Pengalaman Di New Zealand adalah sebuah catatan yang akan menceritakan tentang perjalanan kehidupan dan pengalaman yang penulis perolehi di negara orang untuk di kongsi bersama teman-teman serta sahabat yang mengenali diri ini.

Di samping itu, blog ini juga di buat sebagai platform untuk saya berkarya dan memberi pandangan serta pendapat dalam apa jua isu yang saya rasa penting untuk di kongsikan.

Hari ini genap 26 hari saya berada di NZ..,terlalu pantas masa berlalu. Selama 26hari berada di negara orang banyak perkara dan pengalaman baru yang telah saya lalui...

Alhamdulillah, kami sekeluarga telah selamat sampai di NZ pada 1 Sept 2007. Perjalanan dari KL - Auckland mengambil masa 10 jam menaiki pesawat MAS, kemudian dari Auckland ke Christchurch mengambil masa 2 jam menaiki pesawat New Zealand Airlines.

Kami selamat tiba di lapangan terbang Christchurch pada pukul 4.00pm waktu NZ ( waktu M'sia jam 12pm ). Setibanya kami disana kami di jemput oleh pelajar Malaysia yang tinggal disana. Ada tiga buah kereta yang mengambil kami lapangan terbang Christurchdan dan mereka telah membawa kami sekeluarga di sebuah rumah salah seorang pelajar malaysia disana.

Perjalanan mengambil masa lebih kurang 30 minit dari Lapangan Terbang ke rumah salah seorang yang menjemput kami di Airport. Rumahnya terletak berhampiran Lincoln University.Sebaik kami tiba, kami di jamu dengan pelbagai juadah masakan Malaysia serta disusuli dengan majlis suai kenal dengan beberapa keluarga yang berasal dari Malaysia. Suasana begitu mesra seperti sudah lama berkenalan.

Selepas selesai makan dan solat maghrib, kami di bawa ke rumah sewa kami yang berdekatan dengan rumah yang kami kunjungi. Rumah sewa kami lengkap dengan perabot dan peralatan rumah. Sungguh lega rasanya apabila dapat berehat di rumah sendiri setelah penat melalui perjalanan yang jauh.

Maka bermula lah suasana hidup baru, yang tak pernah saya fikirkan sebelum ini.

Keesokkan harinya saya telah dibawa orang Abg Saadon untuk membeli barang keperluaan harian dan beliau membawa saya ke bandar Riccarton untuk membeli makanan halal seperti ayam dan daging yang dijual oleh peniaga dari Timur Tengah. Menurut beliau apa yang dilakukan kepada saya sudah menjadi satu tradisi apabila ada keluarga baru yang sampai di NZ.

Untuk memudahkan urusan harian seperti menghantar anak ke sekolah, saya telah membeli sebuah kereta Toyota Ipsum ( 7 seater ) di pasaran Auction dengan harga $ 2,600 NZ. ( Lebih kurang RM 6,500 ).

Setelah lima hari berada di sini, saya pun mendaftarkan dua orang anak saya di Lincoln Primary School. Anak yang sulung (Izzah)berumur 7 belajar dalam kelas Year 3 dan anak yang kedua ( Farhana ) 5 tahun berada dalam kelas Year 1. Alhamdullilah anak-anak boleh menerima perubahan ini dan nampaknya mereka dah boleh sesuaikan diri dengan suasana baru. Anak yang ketiga ( Aiman 3 tahun) di hantar belajar ke Tadika An Nur ( Tadika Islam ) pengetuanya Dr Maysoon ( Orang Palestin )

Bila semua anak-anak telah memulakan persekolahan mereka pada 10 september 2007, barulah lega rasanya kerana telah selesai satu tanggungjawab untuk memastikan mereka mendapat pendidikan.

Buat masa nie si kecik Farzana yang akan menyambut ulang tahun pertama bulan depan tinggal dengan saya apabila uminya pergi belajar pada jam 9.00am - 3.00pm. Masa ini juga adalah waktu persekolahan di NZ. Jadi pada masa tersebut saya akan tinggal bersama Farzana berdua di rumah. Jika Farzana tidur saya akan melayari Internet untuk mendapatkan maklumat untuk menambahkan pengetahuan.

Setakat nie saya cuma berpeluang kerja pada hujung minggu, kebetulan sekarang musim spring maka dapat lah peluang bekerja sebagai pemetik bunga...di ladang bunga yang berpuluh ekar luasnya. Nama bunganya "Daffodil Flower" yang ditanam di Hadstock Farm yang terletak 20 km dari rumah saya di Lincoln University.

Rasanya..cukup setakat nie dulu yang dapat saya ceritakan pengalaman pertama saya di sini

Selamat berpuasa...


Halim

Lincoln NZ
26 Sept 2007
12.30pm